• WELKOM AANBOD
  • TOT 30% BONUSPILLEN
  • VOOR ALLE BESTELLINGEN
Betaalmethodes
Levering
Ondersteuning Ondersteuning
Werkuren 09:00 - 17:00
Nederlandse telefoon:
Internationale telefoon:

Welke candida symptomen moet jij kennen?

De kans is zeer groot dat je het probleem dat bekend staat als een schimmelinfectie zeker wel kent. Sterker nog, bij de Nederlandse vrouwen heeft ongeveer 75 procent wel eens een vaginale schimmelinfectie gehad. Wat de meeste mensen misschien niet weten is dat candidiasis de officiële medische term is voor een schimmelinfectie en wat de candida symptomen zijn. Want vrouwen zijn niet de enige die last kunnen krijgen van een candida infectie. We kijken dan ook naar de candida symptomen man.

Wat is het precies?

Candidiasis verwijst naar een overgroei van de gist candida albicans. Bij normale hoeveelheden is candida onschadelijk en leeft het naast de biljoenen andere bacteriën in de mond, vagina, anus en onze spijsverteringskanalen. Maar wanneer er een overgroei is dan kan candida leiden tot aanzienlijke gezondheidsproblemen. Dit kan bij mannen, vrouwen en zelfs bij kinderen.De problemen waar volwassen vaak last van hebben zijn keelpijn en vervelende schimmelinfecties. Baby's maken meer kans op problemen met de bloedsuikerspiegel. Een lekkende darm is een ernstiger gevolg van candidiasis, wanneer candida de darmwand doordringbaar maakt en gedeeltelijk verteerde eiwitten en andere gifstoffen in het lichaam laat vrijkomen. 

En in de meest ernstige gevallen, bekend als invasieve candidiasis, kan candida een negatieve invloed hebben op vitale delen van het lichaam. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het bloed,  hart en de hersenen. Dat kan leiden tot ziekenhuisopname en, soms zelfs de dood. 

Het goede nieuws is dat wanneer je de candida symptomen kent, het ook mogelijk is om stappen te ondernemen tegen een candida infectie man. 

Wat zijn de symptomen

We weten nu dus dat het een lastig probleem kan worden. Maar wat zijn de symptomen waar je rekening mee moet houden bij een dergelijke infectie? 

Stemmingsstoornissen

Wetenschappers zijn nog steeds aan het onderzoeken hoe verbonden onze hersenen en spijsverteringssysteem is, maar we weten bijvoorbeeld al wel dat als iets niet goed functioneert in de darmen (bijvoorbeeld bij een overgroei van slechte bacteriën), dit zeker ons neurologische systeem kan beïnvloeden. Het gevolg hiervan zijn angstgevoelens, paniekaanvallen, depressie, dramatische stemmingswisselingen en prikkelbaarheid. Dit kunnen dus allemaal symptomen zijn van een dergelijke infectie. 

Chronische vermoeidheid

Het chronisch vermoeidheidssyndroom wordt gekenmerkt door pure uitputting waar iemand zich niet overheen kan zetten. De exacte bepaling is een vermoeidheid die minstens zes maanden duurt en gepaard gaat met bijkomende symptomen zoals gewrichtspijn, een waas en hoofdpijn. Dit is een van de meest voorkomende symptomen bij mensen met candida. 

Gastro-intestinale problemen

Wanneer iemand last heeft van symptomen zoals een opgeblazen gevoel, gas, krampen en diarree of constipatie dan is dit een duidelijk signaal dat er iets niet klopt in het spijsverteringskanaal. Eén van de oorzaken kan zijn dat er onvoldoende gezonde bacteriën aanwezig zijn. Dit kan natuurlijk veroorzaakt zijn door een candida-overgroei

Sinusinfecties

Een overmatige hoeveelheid candida kan schade aanrichten aan de sinussen. Een aantal van de verschillende symptomen die hiermee gepaard gaan zijn keelpijn, congestie, allergieën en verdere problemen.

Wat kun je er aan doen?

Als je nu opmerkt dat je een aantal van de veel voorkomende symptomen hebt dan is de kans aanwezig dat candida de reden is van (ten minste een aantal) van jouw bestaande gezondheidsproblemen. Gelukkig zijn er natuurlijke manieren om een candida-overgroei te behandelen. Dit zijn slechts een aantal veranderingen in de levensstijl die je aan kunt brengen en je gelijk kunnen helpen om de natuurlijke bacteriënbalans van jouw lichaam te herstellen.

Minder suiker eten

Candida gedijt niet alleen met suiker, het heeft ook nog eens een zuurrijk milieu nodig om te kunnen  overleven. Verwerkt voedsel en eten dat rijk is aan suiker en gluten (inclusief natuurlijke suikers) vormen een uitstekende bron voor candida. Als we dus candida bij de bron aan willen pakken dan is het een goed idee om de voedselbron te beperken. 

Het is een goed idee om minder alcohol, snoep, en azijn binnen te krijgen. Probeer waar mogelijk eten met suikers (inclusief zoute vruchten zoals dadels en banen) volledig uit jouw dieet te halen. Je kunt deze voedingsmiddelen op een gezonde manier vervangen. Wanneer de candida geen voeding meer krijgt moet deze vanzelf verminderen. 

Gebruik meer probiotica

Omdat ze soms net zoveel kapot maken als ze goed doen is het een goed idee om antibiotica links te laten liggen. Maar soms kun je gewoon niet zonder antibiotica. Als je dan toch antibiotica moet nemen dan is het een goed idee om ook gelijk een probiotica te nemen. Omdat deze namelijk het immuunsysteem helpen ondersteunen. Je moet er wel voor zorgen dat je een hoogwaardige probiotica neemt. Je hoeft dit natuurlijk niet alleen in supplement vorm te doen. Je kunt ook kiezen voor voedingsmiddelen met veel probiotica erin zoals yoghurt kombucha en kefir.