• WELKOM AANBOD
  • TOT 30% BONUSPILLEN
  • VOOR ALLE BESTELLINGEN
Betaalmethodes
Levering
Ondersteuning Ondersteuning
Werkuren 09:00 - 17:00
Nederlandse telefoon:
Internationale telefoon:

Wat zijn de symptomen koorts waar je rekening mee moet houden?

De meeste mensen hebben wel eens koorts gehad, en snappen dat het geen prettig gevoel is. Koorts (ook pyrexie genoemd) is niet een eenduidige ziekte, maar een lichaamstemperatuur die hoger is dan normaal. Zoals eerder gezegd is bijvoorbeeld 39 graden koorts geen ziekte, maar een symptoom dat wordt veroorzaakt door een breed scala aan ziekten. Mensen van iedere leeftijd kan koorts krijgen maar we hebben het hier specifiek over hoge koorts volwassenen.

De meeste mensen hebben de koude rillingen en uitputting wel ervaren, dat zijn de duidelijke symptomen koorts. Koorts komt meestal voor als reactie op een infectie zoals bij de griep, virussen die een verkoudheid veroorzaken, keelontsteking of de meeste infectieziekten.Maar er zijn ook andere redenen dat iemand last kan krijgen van de symptomen koorts. Denk bijvoorbeeld aan blootstelling aan hitte, verwondingen of ziekte van het endocriene (hormonale of glandulaire) systeem. Je hebt zelden last van koorts zonder andere symptomen. gaat vaak gepaard met specifieke klachten en juist die klachten zorgen ervoor dat de oorzaak van de koorts te achterhalen is. Vervolgens kan de arts dan bepalen welke behandeling noodzakelijk is.

De normale temperatuur

Een normale lichaamstemperatuur is wel afhankelijk van de persoon, de tijd van de dag en zelfs het weer. Voor de meeste mensen is 37 graden Celsius een normale, standaard temperatuur. Niemand heeft bijvoorbeeld een standaard temperatuur van 40 graden. Dus 40 graden koorts volwassenen is altijd iets aan de hand.

Onze lichaamstemperatuur wordt meestal bepaald door het deel van de hersenen dat de hypothalamus wordt genoemd. De hypothalamus functioneert als een thermostaat voor het lichaam. Het handhaaft onze normale lichaamstemperatuur door middel van verwarmingsmechanismen, denk hier bijvoorbeeld aan rillingen en een verhoogd metabolisme, en koelmechanismen, zoals zweten en verwijden (openen) van bloedvaten dicht bij de huid.

Wat zijn de symptomen?

We spreken dus over koorts wanneer jouw lichaamstemperatuur boven het normale bereik komt. Wat voor jou normaal is, is mogelijk iets hoger of lager dan de gemiddelde normale temperatuur van 37. De koortssymptomen die we vaak tegenkomen zijn:

Zweten

Rillingen

Hoofdpijn

Spierpijn

Verlies van eetlust

Prikkelbaarheid

Uitdroging

Algeme en gevoel van zwakte

Wanneer krijg je koorts?

Koorts treedt op wanneer de immuunrespons van het lichaam wordt veroorzaakt door pyrogenen (koortsproducerende stoffen). Pyrogenen zijn meestal afkomstige van een externe bron en stimuleren op hun beurt de productie van extra pyrogenen in het lichaam. Pyrogenen vertellen de hypothalamus dat de standaard lichaamstemperatuur omhoog moet. Als reactie begint ons lichaam te rillen; onze bloedvaten vernauwen ; we kruipen als reactie dan vaak onder de dekens om warmer te worden dan onze nieuwe standaard lichaamstemperatuur. Andere pyrogenen kunnen echter door het lichaam worden geproduceerd, meestal als reactie op ontsteking; deze worden cytokinen genoemd.

Pyrogenen (koorts producerende stoffen) die van buiten het lichaam komen, zijn de volgende:

Virussen

Bacteriën

Schimmels

Drugs

Gifstoffen

Wat doe je met koorts?

Stel je voor dat je koorts hebt, dan wil je weten wat te doen bij koorts. Dan kun je de volgende stappen nemen om sneller de koorts ‘te breken’. Zoals mensen dat noemen:

Blijf in bed en rust vooral veel uit.

Zorg ervoor dat je genoeg vloeistof binnenkrijgt. Drink water, ijsthee of heel verdund sap om vloeistoffen aan te vullen die verloren gaan door transpireren.

Neem vrij verkrijgbare medicijnen zoals paracetamol en ibuprofen om de koorts te verminderen. Let op de juiste dosering en gebruik ze niet naast andere koortsremmende medicijnen.

Zorg ervoor dat jouw temperatuur relatief koel blijft. Verwijder extra lagen kleding en dekens tenzij je de rillingen hebt.

Neem lauwe baden of gebruik koude kompressen om het iets dragelijker te maken. Koude baden, ijsbaden kunnen gevaarlijk zijn en moeten worden vermeden.

Wanneer je koorts hebt dan is jouw lichaam bezig zich tegen infecties of andere problemen te wapenen. Je kunt echter ook koorts krijgen als gevolg van teveel zon (als jij je flink verbrand) of als je voor de eerste keer inentingen krijgt. Mensen die een zwakker immuunsysteem hebben die kunnen vaker last van koorts krijgen dan mensen die wat minder last hebben van hun immuunsysteem.

Belangrijk om te weten is dat ongeacht de temperatuur op de thermometer je altijd contact moet opnemen met jouw huisarts op het moment dat je iets niet vertrouwt. Je kunt beter een keer te vaak aan de bel trekken dan dat je uiteindelijk zware problemen hebt.