• MEDICIJNEN IN ÉÉN KLIK
  • TOT 30% KORTING
  • GRATIS BONUSPILLEN

Wat zijn de ontstoken schildklier symptomen?

2023-02-15
Neem contact op Neem contact op
24/7 ondersteuning
Nederland gratis:
GLOBAAL gratis:

Postpartum thryreoïditis, die tijdelijke thyreotoxicose (hoge schildklierhormoonspiegels in het bloed) veroorzaakt, gevolgd door tijdelijke hypothyreoïdie, is een veelvoorkomende oorzaak van schildklierproblemen na de bevalling van een baby. Subacute thryreoïditis is de belangrijkste redenvan pijn of ongemak in de schildklier.

Wat zijn de ontstoken schildklier symptomen ?

Helaas zijn er geen gezwollen schildklier symptomen die uniek zijn voor thryreoïditis . Als er met de childklierontsteking een langzame en chronische schildklierbeschadiging volgt dan is deze last van schildklier dat de schildklierhormoonspiegels in het bloed steeds lager worden. Hierdoor hebben patiënten vaak last van de symptomen van hypothyreoïdie

De vaak voorkomende symptomen van hypothyreoïdie zijn vermoeidheid, gewichtstoename, depressie, conspitatie en een droge huid. Dit zal vaak het geval zijn bij patiënten met thryreoïditis van Hashimoto . Als de thryreoïditis snelle schildklierbeschadiging en vernietiging veroorzaakt dan loopt het schildklierhormoon dat in de klier is opgeslagen is er uiteindelijk weer uit, waardoor het schildklierhormoongehalte in het bloed stijgt.

Deze patiënten zullen de symptomen van thyrotoxicose ervaren, die vergelijkbaar zijn met hyperthyreoïdie. Een aantal van de symptomen die vaak zien zijn een algemeen gevoel van prikkelbaarheid, onverklaarbaar gewichtsverlies, algemene vermoeidheid, hartkloppingen (een te snelle hartslag), slapeloosheid en een angstig gevoel. Dit zien we vaak terug bij patiënten met de toxische fase van subacute, pijnloze en postpartum thryreoïditis.

De symptomen van thyrotoxicose en hyperthyreoïdie worden beide veroorzaakt door verhoogde hoeveelheid schildklierhormoon in ons bloed. Bij thyreotoxicose is de klier echter niet echt overactief. Bij subacute, pijnloze en postpartum thryreoïditis, raakt de schildklier vaak uitgeput . Hierdoor gaan de schildklierhormoonspiegels in het bloed drastisch omlaag en dat zorgt weer voor de symptomen van hypothyreoïdie. Pijn in de schildklier kan worden gezien bij patiënten met subacute thryreoïditis .

Hoe onstaat een schildklierontsteking?

Een schildklierontsteking is vaak het gevolg van een aanval op de schildklier, die ontstekingen en schade aan de schildkliercellen veroorzaken. Antistoffen die de schildklier aanvallen, veroorzaken de meeste soorten thryreoïditis. Hierdoor is thryreoïditis vaak een auto-immuunziekte . Denk bijvoorbeeld aan type 1-diabetes en reumatoïde artritis . Het is onbekend waarom bepaalde mensen anti-schildklierantistoffen aanmaken . Het kan ook worden veroorzaakt door een infectie, zoals een virus of bacterie, die ook ontstekingen in de klier kan veroorzaken. Al laatste kunnen geneesmiddelen zoals interferon en amiodaron ook schildkliercellen beschadigen en thryreoïditis veroorzaken.

Hoe behandelen mensen het?

De behandeling hangt af van het type thryreoïditis en de klinische presentatie ervan.

Thyrotoxicose - Bètablokkers om palpitaties (snelle hartslag) te verminderen en bevingen te verminderen, kunnen nuttig zijn. Naarmate de symptomen verbeteren, neemt de medicatie geleidelijk af, omdat de thyrotoxische fase tijdelijk is. Medicijnen tegen een overactieve schildklier worden hier ni et gebruikt voor de thyreotoxische fase van thryreoïditis van welke aard dan ook, omdat de schildklier niet overactief is.

Hypothyreoïdie - de behandeling wordt gestart met vervanging van het schildklierhormoon voor hypothyreoïdie als gevolg van Hashimoto's thryreoïditis. Bij patiënten die symptomatisch zijn voor de hypothyreoïsche fase van subacute, pijnloze en postpartum thryreoïditis, is behandeling met schildklierhormoon ook geïndiceerd. Als de hypothyreoïdie bij deze laatste aandoeningen mild is en de patiënt weinig of geen symptomen heeft, kan er geen therapie nodig zijn. Als de behandeling met schildklierhormoon wordt gestart bij patiënten met subacute, pijnloze en postpartum thryreoïditis, moet de behandeling gedurende ongeveer 6-12 maanden worden voortgezet en daarna geleidelijk worden afgebouwd om te zien of deze permanent is vereist.

Schildklierpijn - De pijn die gepaard gaat met subacute thryreoïditis kan meestal worden behandeld met milde ontstekingsremmers zoals aspirine of ibuprofen. Af en toe kan de pijn ernstig zijn en steroïden nodig hebben met prednison.

Uiteindelijk is het voor mensen met een ontstoken schildklier niet altijd mogelijk om gelijk een duidelijk antwoord te krijgen op wat bepaalde symptomen zijn. Zeker gezien het feit dat de verschillende varianten nogal verschillende symptomen hebben is het soms voor patiënten nogal lastig om te bepalen wat er aan de hand is.