• WELKOM AANBOD
  • TOT 30% BONUSPILLEN
  • VOOR ALLE BESTELLINGEN
Betaalmethodes
Levering
Ondersteuning Ondersteuning
Werkuren 09:00 - 17:00
Nederlandse telefoon:
Internationale telefoon:

Meer over de symptomen hoog cholesterol

We lezen genoeg over de symptomen hoog cholesterol, maar weten we wel exact waar we het over hebben? We gaan eens kijken naar cholesterol en alles wat je er over moet weten. Om te beginnen gaan we eens kijken naar wat cholesterol daadwerkelijk is.

Cholesterol is een vettige stof in ons bloed, het is een stof die van nature wordt in de lever word geproduceerd. Iedereen heeft cholesterol. Sterker nog, we hebben cholesterol nodig om gezond te blijven omdat elke cel in ons lichaam het gebruikt. Een deel van dit cholesterol ontvangen we vanuit het eten wat we eten.

Wanneer we kijken naar cholesterol zijn er twee verschillende soorten: het goede cholesterol en het slechte cholesterol. Te veel slechte cholesterol kan zorgen voor de symptomen te hoog cholesterol. Dit zorgt er bijvoorbeeld voor dat de bloedvaten dichtslibben in ons lichaam. Dit zorgt voor de kenmerken hoge bloeddruk en kan zorgen voor hart- en vaatziekten zoals een hartaanval of beroerte.Hoe kan hoog cholesterol je beïnvloeden

Wanneer er te veel LDL-cholesterol in het bloed zit, dan hoopt het zich op langs de wanden van je bloedvaten of slagaders. Het kan zich langzaam in de aderen opstapelen en deze steeds verder verkleinen. Als deze cholesterolafzetting zich ophoopt dan verharden de slagaders en worden ze dus ook alsmaar smaller. 

Door de verharding van de bloedvaten kunnen deze niet optimaal worden uitgezet, waardoor de bloedtoevoer naar het hart wordt beperkt. Af en toe kan de cholesterolafzetting of plaque de bloedvaten compleet blokkeren. In het ergste geval kan dat zorgen voor een hartaanval of hartfalen. De plaque heeft ook de neiging te barsten, waardoor er bloedstolsels ontstaan die de bloedstroom naar het hart blokkeren. Dit kan pijn op de borst veroorzaken, ook bekend als een hartaanval of angina.

Wat is de reden achter hoog cholesterol?

Een te hoog cholesterolgehalte in het bloed wordt veroorzaakt door een aantal verschillende factoren, waaronder:

Obesitas: een body mass index (BMI) van 30 of hoger geeft iemand een verhoogde kans op een hoog cholesterolgehalte.

Slecht dieet: het eten van veel verzadigd vet kan het cholesterolgehalte verhogen. Deze zitten bijvoorbeeld veel in: zuivelproducten vette stukjes rundvlees, varkensvlees en lamsvlees, vleeswaren zoals salami, worstjes. In de winkel gekochte koekjes en crackers en nog veel meer.

Sedentaire levensstijl: Een sedentaire levensstijl verhoogt het risico op een te hoog cholesterolgehalte. Regelmatig trainen houdt het LDL (het schadelijke cholesterol) beperkt.

Roken: roken vermindert het goede cholesterol (HDL). Het beschadigt de binnenwand van de slagaders. Hierdoor kan cholesterol zich gemakkelijker aan de bloedvaten te hechten. Dit kan het risico op hartaandoeningen, hypertensie en beroerte verhogen.

Diabetes: Diabetes verhoogt het slechte cholesterol en verlaagt tegelijkertijd het goede cholesterol in het lichaam. Het beschadigt de bloedvaten en verhoogt het risico op een hartaanval.

Hoog cholesterolgehalte symptomen 

Er zijn een aantal symptomen van een hoog cholesterolgehalte

Pijn op de borst of angina pectoris

Hartaanval

Beroerte

Pijn tijdens het lopen veroorzaakt door de geblokkeerde slagaders die niet in staat zijn om bloed naar de benen te sturen

Een arts of een cardioloog kan een hoog cholesterolgehalte bepalen door het cholesterolgehalte in het bloed te controleren. Mogelijk wordt gevraagd om een bloedtest te ondergaan, een lipoproteïnepaneel, waarmee het mogelijk is het cholesterolgehalte te  meten. Voordat de test begint is het belangrijk om 12 uur nuchter te blijven zodat er geen mogelijkheid is dat bepaalde voedingsmiddelen nog verteert moeten worden.

Wie zou een cholesteroltest moeten krijgen?

Bij volwassenen met een gemiddeld risico op het ontwikkelen van een hartaandoening is het belangrijk om elke 5 jaar het cholesterol te laten meten. Het kan mogelijk zijn dat je vaker moet testen als je een abnormaal testresultaat hebt gehad of wanneer:

Hoog cholesterol- of hartinfarct problemen zitten in de familie

Je last hebt van overgewicht

Fysiek inactief bent

Diabetes hebt

Een dieet met veel vetten eet

Rookt

Mensen met een voorgeschiedenis van hartaanvallen of een beroerte moeten regelmatig cholesteroltesten laten uitvoeren om de effectiviteit van hun behandelingen te controleren.

Wat je nog moet weten

Het is belangrijk dat we ons cholesterolgehaltes serieus nemen. Met een te hoog cholesterolgehalte heb je eerder kans op problemen met hartfalen, met te laag cholesterol vermoeidheid of andere vervelende dingen. Uiteindelijk is een gezond dieet volgen de beste manier om dit aan te pakken.