• WELKOM AANBOD
  • TOT 30% BONUSPILLEN
  • VOOR ALLE BESTELLINGEN
Betaalmethodes
Levering
Ondersteuning Ondersteuning
Werkuren 09:00 - 17:00
Nederlandse telefoon:
Internationale telefoon:

Kun je zwanger worden net na menstruatie?

Zwanger worden net na menstruatie, kan dat eigenlijk wel? Er zijn nogal wat misverstanden over wanneer is een vrouw vruchtbaar. Vandaar dat we er iets dieper op ingaan om meer informatie te verschaffen. 

Of je nu zwanger probeert te raken of op zoek bent naar manieren om zwangerschap te vermijden terwijl je seks hebt, een veelgestelde vraag is of je wel of niet seks kunt hebben en zwanger kunt worden tijdens de menstruatie. Veel mensen vragen of zwanger worden tijdens menstruatie of kan je zwanger worden als je ongesteld bent mogelijk is. Je bent dan ook zeker niet de eerste of de enigste die zich dit afvraagt. 

De kans om zwanger te worden in deze verschillende situaties varieert. Sommige van de hierboven genoemde situaties zijn beter voor het zwanger worden dan andere, en weer bij andere heb je gewoon minder kans dat je zwanger kunt raken. Hoe word je zwanger of hoe kun je het vermijden?Zwanger raken als je ongesteld bent

De vraag of je tijdens je menstruatie zwanger kunt worden of niet, is waarschijnlijk de meest voorkomende van de drie bovengenoemde situaties. Het antwoord is ja en nee, geen gemakkelijk antwoord dus. De kans is groot dat je tijdens de menstruatie niet zwanger kan raken als je seks hebt.

Afgezien van het misschien iets minder fris en wenselijk is dan normaal zal het hebben van seks tijdens je menstruatie er waarschijnlijk voor zorgen dat je niet zwanger kunt worden. Aangezien de eisprong nog enkele dagen weg is op dat moment is het risico op zwangerschap sterk verminderd.

Er zijn echter wel uitzonderingen. Het bovenstaande is van toepassing op vrouwen met typische cycli van 28 tot 30 dagen of langer. Als je toevallig een van de mensen bent met een kortere cyclus dan is er een kans dat je zwanger zou kunnen raken als je tijdens de menstruatie seks hebt.

Nu vraagt ​​jij je misschien af: "Hoe gebeurt dat dan?" Als je een korte cyclus hebt, bijvoorbeeld elke 21 tot 24 dagen, betekent dit dat je eerder in de cyclus ovulatie hebt. Sperma kan 2, 3 en maximaal 5 dagen in de vrouw leven. Je zou tegen het einde het bloeden seks kunnen hebben en dan pas 4 of 5 dagen later zwanger worden van je vroege ovulatie.

De kans om zwanger te worden tijdens de menstruatie is laag, maar het is zeker niet onmogelijk. Dit is niet het moment om seks te hebben als je probeert zwanger te raken.

Zwanger raken als je net ongesteld bent geweest

Ja, je kunt zeker direct na je menstruatie zwanger worden. Je begint gaat net op dat moment naar de periode van vruchtbaarheid. Met een normale cyclus die elke 28 tot 30 dagen voorkomt, is het periode van vruchtbaarheid gewoonlijk tussen Dag 11 en Dag 21. Zoals hierboven al eerder vermeld kan sperma 2, 3 en maximaal 5 dagen leven. Als je menstruatie (de tijd dat je daadwerkelijk bloed) 5 tot 7 dagen duurt, en je meteen daarna seks hebt, dan nadert de periode van vruchtbaarheid.

Als je niet meer bloedt op dag 6, seks hebt op dag 7 en ovuleerd op dag 11 dan is het mogelijk dat sperma vanaf die dag 6 in de eileiders wacht op bevruchting nog leeft. Natuurlijk nemen de kansen om zwanger te worden na menstruatie elke dag toe nadat het bloeden is gestopt. Als je probeert zwanger te worden dan is dit een goed moment om te beginnen met seks. Vergroot de kansen op bevruchting door de volgende 14 dagen om de dag seks te hebben.

Zwanger raken voordat je ongesteld bent

De kans om zwanger te raken vlak voor je menstruatie is extreem laag. Voor vrouwen die een typische cyclus van 28 tot 30 dagen of langer hebben en hun cycli regelmatig zijn, is het redelijk veilig om te zeggen dat de ovulatie plaatsvond tussen dag 11 en dag 21. Het ei is slechts 12 tot 24 uur beschikbaar voor bevruchting.

Dit zou betekenen dat de dagen vlak voor je menstruatie het veiligst zijn om seks te hebben zonder de verwachting zwanger te worden. Het aantal "veilige dagen" vlak voor de menstruatie neemt met langere cycli toe en neemt met kortere cycli juist af.

Als je weet wanneer de ovulatie heeft plaatsgevonden en je 36 tot 48 uur later wacht, dan zou je de conceptuele mogelijkheden voorbij moeten zijn. Hoe verder je van de eisprong afstapt, hoe kleiner de kans dat je kans maakt om zwanger te worden. Dit is niet het moment om seks te hebben als je probeert zwanger te worden. Het is echter nog steeds een goed moment om te genieten van de intimiteit met jouw partner.