• WELKOM AANBOD
  • TOT 30% BONUSPILLEN
  • VOOR ALLE BESTELLINGEN
Betaalmethodes
Levering
Ondersteuning Ondersteuning
Werkuren 09:00 - 17:00
Nederlandse telefoon:
Internationale telefoon:

Glutenallergie Symptomen? Wat Je Moet Weten

Glutenvrij is een populair concept aan worden. Maar de daadwerkelijke glutenallergie symptomen zijn bij heel veel mensen niet zichtbaar. Omdat glutenvrij een hot topic is horen we veel mensen meepraten over het feit of het wel of niet gezond it. Daarom willen in dit artikel even stilstaan over wat je moet weten bij glutenvrij geven we duidelijk antwoord op de vraag: wat is een glutenallergie ?

Heb ik een glutenallergie?

Wanneer we puur naar de cijfers kijken mogen we de glutenallergie neerzetten als een van de meest onbekendste ziektes in Nederland. Hoewel 1 op de 100 mensen in Nederland een glutenallergie heeft weet slechts 1 op de 800 Nederlanders dat ze ook daadwerkelijk een glutenintolerantie hebben.Wat is het verschil?

Er zijn zoveel benamingen voor aandoeningen voor problemen met gluten, daarom is het voor veel mensen een beetje verwarrend. Het is allemaal nog iets onduidelijker omdat mensen vaak de termen door elkaar heen gebruiken. Daarom willen we eerst een duidelijk overzicht van wat het nou daadwerkelijk betekent.

Glutenallergie – We gebruiken deze term regelmatig, maar eigenlijk bestaat het concept glutenallergie niet. Het is niet mogelijk om allergisch te zijn voor gluten. Een glutenintolerantie (coeliakie) of tarwe-allergie is echter wel mogelijk.

Glutenintolerantie – Dit wordt ook wel coeliakie genoemd en de aandoening is ernstig. Bij deze aandoening valt jouw eigen immuunsysteem gluten aan. Dit zorgt voor de vervelende glutenallergie symptomen die patiënten vaak hebben.

Glutensensitiviteit – Wanneer mensen last hebben van glutensensitiviteit dan is het probleem was lastiger. Je hebt dan vaak last van de overgevoelig voor gluten symptomen maar het probleem is dat deze problematiek niet duidelijk is op een glutenallergie test. Je hebt dus wel last, maar een dokter kan je niet gelijk vertellen dat je last hebt van glutenintolerantie.

Tarwe-allergie – Zoals de naam eigenlijk zelf al aangeeft is dit een allergie voor tarwe. Over het algemeen bevalt tarwe ook gluten, vandaar dat het concept vaak ook als glutenallergie door het leven gaat. Maar dat is uiteindelijk niet correct.

Welke reactie kan optreden?

Heb je een glutenallergie ? Dan zorgen gluten ervoor dat het slijmvlies van de dunne darm een ontstekingsreactie krijgen. De darm kan niet meer optimaal functioneren vanwege de beschadiging aan het darmslijmvlies. Je krijgt vaak diarree of buikpijn , dat zijn vaak de eerste symptomen. Uiteindelijk is het mogelijk dat het darmslijmvlies zoveel schade oploopt dat onze voedingstoffen niet meer goed worden opgenomen. Hierdoor verliezen mensen gewichten en hebben ze vaak een tekort aan mineralen en vitaminen. Zo zorgt een glutenallergie nog op veel verschillende lichamelijke klachten.

De tekenen van glutenintolerantie

Als je last hebt van glutenintolerantie dan kun je verschillende verschijnselen en klachten hebben. Omdat de klachten in het begin vaak ‘vaag’ zijn hebben mensen niet gelijk door dat ze last hebben van verschijnselen . Mensen hebben bijvoorbeeld last van gewichtsverlies en diarree , maar ze maken die verbinding met een glutenintolerantie niet. Daarnaast is het zo dat niet iedereen met glutenintolerantie dezelfde klachten hebben. Bij volwassenen zien we de symptomen van glutenintolerantie vaak duidelijker dan bij kinderen. De meest voorkomende problemen zijn:

Moeheid

Opgezette buik

Verminderde eetlust

Kramp en/of buikpijn

Overgeven

Gewichtsverlies

Obstipatie of diarree

Wat moet de volgende stap zijn?

Heb je een glutenintolerantie? Dan is het snel mogelijk om met de huisarts een test te doen om de zien of het bloed antistoffen tegen gluten bevat. Zitten die in jouw bloed? Dan is de kans groot dat je glutenintolerantie hebt. De enige manier om het daadwerkelijk zeker te weten is door een weefselbiopsie te laten nemen.

Je kunt zelf bepalen of je een een glutensensitiviteit hebt. Probeer producten die gluten bevatten bijvoorbeeld een aantal weken niet te eten en als de symptomen dan weg gaan dan weet je zeker dat je eenglutensensitiviteit hebt. Mensen hebben vaak na twee weken al een verschil, waaronder meer energie en meer eetlust.

Daarnaast is het ook mogelijk om een intolerantie test te laten doen. Dan weet je namelijk zeker welke soorten gluten je allergisch voor bent en de gradatie van de problematiek. Een glutenallergie test kun je snel aanschaffen.

Hoewel het misschien betekent dat je geen gluten meer kunt eten betekent dat niet dat je in de toekomst geen glutenvrije producten kunt nemen. Het feit dat glutenvrij een echte hype aan het worden is alleen maar positief voor de mensen die echt glutenvrij moeten leven.