Wat te doen bij voedselvergiftiging?
Nederland gratis:
GLOBAAL gratis:
Besmettelijke organismen of hun gifstoffen kunnen bij jouw eten op elk moment van het verwerken of maken van jouw eten besmetten. Besmetting kan ook thuis optreden als voedsel verkeerd wordt gehanteerd of gekookt.
De voedselvergiftigingssymptomen, die binnen enkele uren na het eten van besmet voedsel kunnen beginnen, zijn vaak misselijkheid, braken of diarree. Meestal is voedselvergiftiging gelukkig een relatief klein probleem en hoef je er niet voor naar het ziekenhuis of zelfs naar de huisarts. In de meest serieuze gevallen moet je echter wel naar het ziekenhuis omdat je misschien te veel vloeistof kwijt raakt.
Wat zijn de symptomen?
De symptomen voedselvergiftiging zijn vaak vrij snel duidelijk. Hier moet je rekening mee houden.
Een gevoel van je ziek voelen (misselijkheid)
diarree
ziek zijn (overgeven)
buikkrampen
een hoge temperatuur van 38C of hoger
Algehele malaise, zoals je erg moe voelen en koude rillingen hebben
Het probleem met deze symptomen is dat ze soms na een paar dagen gaan beginnen van het eten van het voedsel dat de infectie veroorzaakte maar soms ook pas een aantal weken laten kunnen optreden. Dit maakt het extra lastig om te achterhalen waar je uiteindelijk van bent geworden.
Wat moet je doen?
Heb jij of iemand last van voedselvergiftiging ? Dan wil je weten wat te doen bij voedselvergiftiging. Zoals we eerder aangaven kan een voedselvergiftiging meestal vanuit huis worden behandeld. De meeste mensen hebben binnen 3 tot 5 dagen minder last van voedselvergiftiging . Hoe lang duurt voedselvergiftiging is natuurlijk deels afhankelijk van hoe erg de vergiftiging is, maar zo heb je een indicatie.
Een van de belangrijkste dingen die je kunt doen als voedselvergiftiging hebt is dat je genoeg water blijft drinken, jouw lichaam raakt veel vocht kwijt. Hierbij kunnen sportdranken met veel elektrolyten goed helpen. Andere alternatieven die ook helpen bij de vermoeidheid zijn vruchtensap en kokoswater. Deze zijn gemakkelijk verteerbaar en kunnen je helpen de koolhydraten in jouw lichaam te herstellen
Geen cafeïne
Hoewel veel mensen het lastig vinden om de dag te beginnen zonder een kopje koffie is het belangrijk om cafeïne te vermijden. Cafeïne kan namelijk zorgen voor irritatie bij het spijsverteringskanaal. Dat is de reden dat het fijn is dat er theesoorten zijn zonder cafeïne maar wel met kalmerende kruiden. Denk hierbij aan bijvoorbeeld paardenbloem, pepermunt en kamille. Deze kunnen de maag kalmeren.
Er zijn ook een aantal medicijnen die je bij de apotheek of drogist kan kopen die diarree tegengaan en misselijkheid onderdrukken . Het is echter wel een goed idee om eerst even met de huisarts te overleggen voordat je deze medicijnen gaat gebruiken. We moeten er wel bij stil staan dat ons lichaam die nare gifstoffen uit ons lichaam probeert te krijgen, en het gebruikt hiervoor diarree en overgeven. Als de vergiftiging erg genoeg is dan is het nodig het lichaam zich hier tegen kan weren.
Mensen die een voedselvergiftiging hebben moeten er zeker voor zorgen dat ze voldoende rust nemen en krijgen. Omdat je veel uitspuugt en zelf ook weinig binnenkrijgt is het niet lastig om te begrijpen waarom de meeste mensen zich na een voedselvergiftiging uitermate slap voelen.
Hoe kun je voedselvergiftiging het beste voorkomen?
Ze zeggen altijd dat voorkomen beter dan genezen is, Daarom is de allerbeste manier om een voedselvergiftiging uiteindelijk voor te blijven het veilig omgaan met jouw eten is. En een tweede stap is voedsel te vermijden dat misschien onveilig kan zijn.
Er zijn bepaalde voedingsmiddelen waar eerder problemen met voedselvergiftiging optreden, simpelweg vanwege de manier waarop deze producten worden bereid en geproduceerd. Denk bijvoorbeeld aan schaaldieren, eieren, gevogelte en vlees. Deze producten hebben vaak van nature gifstoffen die alleen volledig dood of verwijderd zijn op het moment dat het product goed is gekookt. Als deze voedingsmiddelen niet goed worden doorgekookt, rauw worden gegeten of er niet hygiënische mee word omgegaan dan is het mogelijk dat je een infectie krijgt.
Voordat je begint met koken of met eten, altijd eerst even de handen wassen. Zorg ervoor dat jouw eten goed is afgesloten en dat je het eten veilig kunt bewaren. Let er nog extra op dat je bepaalde producten zoals eieren en vlees altijd goed bakt, anders is de kans op infectie groot. Je dient vooraf alles te ontsmetten wat in contact is gekomen met onbewerkte producten. Zeker voordat je het gaat gebruiken om andere voedingsmiddelen te maken. Voordat je fruit en groenten serveert moet je zorgen dat het eerst goed was. Dat geeft je de allerbeste kans om een voedselvergiftiging voor te blijven.