• WELKOM AANBOD
  • TOT 30% BONUSPILLEN
  • VOOR ALLE BESTELLINGEN
Betaalmethodes
Levering
Ondersteuning Ondersteuning
Werkuren 09:00 - 17:00
Nederlandse telefoon:
Internationale telefoon:

Alles wat je moet weten over chlamydia

Een persoon die chlamydia heeft merkt daar vaak niets van, ze hebben met meest van de tijd geen symptomen. Hierdoor weten de meeste mensen die deze SOA hebben geeneens dat ze hem daadwerkelijk hebben. Er zijn dus geen overduidelijke chlamydia symptomen man of symptomen chlamydia vrouw. Wanneer we kijken naar de meest voorkomende seksueel overdraagbare aandoeningen in Nederland dan staat chlamydia zeker in de top vijf. Deze infectie wordt gemakkelijk verspreid omdat het zoals eerder aangegeven niet altijd symptomen veroorzaakt en zo onbewust kan worden overgedragen aan seksuele partners. Daadwerkelijk zijn ongeveer 75% van de infecties bij vrouwen en 50% bij mannen zonder symptomen.

Een stiekeme SOA

Chlamydia kan dus relatief stiekem te werk gaan omdat je waarschijnlijk geen symptomen zult hebben die je kunt zien of voelen. Soms zijn de tekenen van chlamydia zo gematigd dat mensen ze niet opmerken, of ze verwarren met de symptomen met iets anders. Meestal realiseren mensen zich niet eens dat ze chlamydia hebben - dat is gedeeltelijk de reden waarom het zo'n algemene infectie is (en waarom het zo belangrijk is om regelmatig een SOA test te laten doen).Chlamydia kan leiden tot ernstige infecties en zelfs tot onvruchtbaarheid als het niet op tijd word behandeld . Gelukkig is het wel relatief gemakkelijk om het probleem met medicijnen te behandelen als je het vroeg oploopt. Daarom is regelmatig SOA -testen zo belangrijk, hoe gezond jij je ook voelt.

De symptomen chlamydia man

In tegenstelling tot veel symptomen soa man hebben mensen die deze SOA hebben er geen weet van. Als ze symptomen krijgen dan krijgen ze deze klachten chlamydia pas weken nadat ze seks zonder condoom hebben gehad. Zelfs zonder symptomen kun deze SOA het voortplantingssysteem beschadigen, dit kan er uiteindelijk voor zorgen dat iemand onvruchtbaar kan worden.

Chlamydia-symptomen bij mannen kunnen zijn:

Pus, of waterige of melkachtige afscheiding die uit de penis komt

Brandend gevoel of pijn bij het plassen

Pijn en / of zwelling in een of beide testikels

Chlamydia kan ook de ogen infecteren en roodheid, jeuk of afscheiding veroorzaken. Ongeacht waar op je lichaam je symptomen ziet zullen de symptomen van chlamydia bij mannen waarschijnlijk in de ochtend verschijnen. Als je een van deze symptomen hebt gezien of gevoeld, als je een partner hebt waar chlamydia of een andere SOA is vastgesteld, of als jouw partner symptomen heeft, neem dan onmiddellijk contact op met jouw huisarts of de GGD.

Mogelijke chlamydia-symptomen bij vrouwen:

Abnormale, geelachtige of sterk geurende vaginale afscheiding

Zwelling in de vagina / pijnlijke seks

Pijn of branden als je plast

De drang om meer dan normaal te plassen

Als de infectie zich buiten de vagina en baarmoederhals gaat verspreiden dan zijn de mogelijke symptomen van chlamydia bij vrouwen de volgende:

Pijn in de buik of onderrug

Misselijkheid of lichte koorts

Bloeden tussen je menstruatie of na vaginale seks

Chlamydia kan ook de ogen infecteren en roodheid, jeuk of afscheiding veroorzaken. Ongeacht waar op je lichaam de symptomen verschijnen zullen de symptomen van chlamydia bij mannen waarschijnlijk in de ochtend verschijnen. Als je een van deze symptomen opmerkt, als je een partner hebt waar chlamydia of een andere SOA is vastgesteld, of als jouw partner symptomen heeft, neem dan onmiddellijk contact op met jouw huisarts of de GGD.

Hoe wordt chlamydia bepaalt?

Er zijn een paar verschillende tests die jouw huisarts of de GGD kan gebruiken om chlamydia te bepalen. Hij of zij zal waarschijnlijk een staafje gebruiken om een monster uit de urethra bij mannen of uit de baarmoederhals bij vrouwen te nemen en vervolgens het monster naar een laboratorium sturen om te worden geanalyseerd. Er zijn ook andere tests die een urinemonster controleren op de aanwezigheid van de bacteriën.

Hoe wordt chlamydia behandeld?

Als het blijkt dat je chlamydia hebt dan zal jouw huis arts orale antibiotica voorschrijven, meestal azithromycine (Zithromax ) of doxycycline. Daarnaast zal de huisarts ook aanbevelen dat eventuele partner(s) worden behandeld om een volgende infectie uit te sluiten en het verder verspreiden van de ziekte te voorkomen.

Wanneer iemand een behandeling aangaat moet de infectie binnen ongeveer een week of twee weg zijn. Het is belangrijk om al je antibiotica af te maken, zelfs als je je beter voelt. Vrouwen met een ernstige chlamydia-infectie kunnen ziekenhuisopname, intraveneuze antibiotica (geneesmiddelen toegediend via een ader) en pijnmedicatie nodig hebben.

Na het nemen van antibiotica moeten mensen na drie maanden weer een keer worden getest om zo vast te stellen dat de infectie is genezen. Dit is vooral belangrijk als je niet zeker weet of jouw partner(s) ook een behandeling hebben gehad. Het is belangrijk om tijdelijk geen seks te hebben voordat je zeker weet dat het probleem is opgelost.